انواع خاویار

خاویار چیست ، سوال اصلی‌ای است که در طول این مطلب به آن جواب داده خواهد شد و در ضمن به انواع شیوه‌های پرورش این نوع از ماهی نیز اشاره خواهد شد.

  • تاس ماهی ایرانی، روسی و شیپ
  • فیل ماهی Beluga
  • ازون برون Sevruga
  • خاویار طلایی تاسماهی ایرانی و روس Almas (Gold)
  • خاویار فشرده Pressed

مصرف خاویار:

  • از ظروف استیل استفاده نکنید
  • در خوردن خاویار به یک قاشق سر خالی در هر وعده اکتفا کنید
  • به همراه خاویار کمی شیرینی میل کنید
  • در هنگام خوردن خاویار از سبزیجات معطر غافل نشوید (طعم گس آن برای بعضی افراد بسیار دوست داشتنی و جذاب است)
  • خاویار یک اشتهاآور ویژه است
  • انواع خاویار را تست کنید

طریقه نگهداری خاویار:

  • در جای سرد و خنک نگهداری کنید
  • تمام خاویار موجود در یک بسته را مصرف کنید

با کیفیت‌ترین خاویار ایران

  • فیل ماهی یا بلوگا
  • کالوگا (البته بلوگا و کالوگا هر دو از خانواده تاس ماهیان هستند)

ویژگی‌های پرورشی ماهیان خاویاری در ایران

گــــونه وزن  به ســال  بر کیلو گرم وزن مولد

ماده kg

سن بلوغ

ماده سال

نسبت خاویار به وزن بدن

به درصد

قطر تخـمک mm تعداد تخمک در گرم
اول دوم سوم
فیـل ماهی

Huso huso

≥1 4 ≥9 35≥ 8-10 14-18 3-3/4 46-54
 تاسـماهی ایرانی یا قره‌برون

Acipenser persicus

0/35 1 3 14 9-12 12-15 2/7-2/9 61-69
 تاس‌ماهی روسی یا چالباش

Acipenser gueldenstaedti

0/6 1/5 4 15 8-10 14-16 2/8-3 60-65
 شــیپ

Acipenser  nudiventris

0/4 1/5 3/5 12 6-8 13-16 2/7-2/9 67-74
 ازون‌برون

Acipenser stellatus

0/4 1/5 4 10 5-7 12-14 2/6-2/7 78-84
استـرلیاد

Acipenser ruthenus

0/2 0/6 1 1 3-4 9-12 2-2/1 88-98
سیبري

Acipenser baeri

0/6 2 4 7 4-5 11-13 2/6-2/7 75-80
دو رگه بستر

(فیل‌ماهی ماده + استرلیاد نر)

0/4 2 5 8 4-5 13-16 2/7-2/9 65-75

مراحل تکثیر مصنوعی و تولید بچه ماهی از مولدین خاویاري به روش زنده

  1. پرورش ماهیان خاویاري
  2. مولد سازي
  3. بررسی اندوسکوپی
  4. جراحی و نمونه‌برداري گناد (غدد جنسی)
  5. بررسی میکروسکوپی گناد
  6. نمونه‌گیري تخمک
  7. برش تخمک و محاسبه شاخص GV
  8. بررسی شاخص‌هاي خونی و هورمونی
  9. تزریق هورمون
  • انتقال مولدین بر روي میز جراحی
  • استحصال تخمک بدون کشتن مولدین ماده
  • اسپرم‌گیري از مولدین نر
  • لقاح مصنوعی
  • انکوباسیون و تقسیمات سلولی
  • تولید و پرورش لارو و بچه ماهی
  • برگشت مجدد مولد به سیستم پرورش و تکثیر
  • باز کردن محوطه شکمی و حذف مولد از چرخه حیات
  • میکرو سزارین یا ریز برش مجراي تخم بر
  • تخلیه تخمک
  • تخمک‌گیري پس از میکرو سزارین
  • تخلیه کامل محوطه شکمی مولد ماده
  • بازگشت به سیستم پرورش

 مدیریت بهداشتی مزارع پرورشی ماهیان خاویاري

الفاصول بهداشتی احداث مزارع پرورشی

  • انتخاب مکان مناسب
  • احداث مزرعه پرورشی
  • ساخت حوضچه‌هاي پرورشی بر اساس استانداردهاي بهداشتی
  • احداث کانال‌هاي انتقال آب
  • ایجاد آزمایشگاه بررسی عوامل بیماری‌زا
  • ساخت حوضچه‌هاي قرنطینه
  • احداث استخرهاي رسوب‌گیر
  • ساخت سالن غذاسازي و انبار نگهداري غذاي استاندارد
  • تعبیه چاهک‌هاي ضدعفونی در مسیر ورودي مزارع پرورشی

باصول بهداشتی پرورش ماهیان خاویاري

  • تأمین ماهیان سالم جهت پرورش
  • قرنطینه ماهیان معرفی شده به مزرعه پرورشی
  • مدیریت عوامل محیطی استرس‌زا
  • انتقال مناسب ماهیان
  • کنترل و حذف عوامل بیماری‌زا
  • مقاوم‌سازي ماهیان پرورشی در مقابل عوامل بیماری‌زا
  • تهیه شناسنامه بهداشتی ماهیان پرورشی
  • استفاده از متخصصین بهداشت آبزیان

در ادامه مبحث خاویار چیست و دیگر توضیحات مربوط به این نوع از آبزیان باید گفت که پرورش ماهی خاویاري در قفس در منابع آبی (آبگیرها و دریاچه‌ها) شامل چه مواردی می‌شود.

مزایا

  • عدم نیاز به مصرف انرژي
  • دارا بودن فن‌آوري ساده و آسان
  • رفع مشکل اراضی و آب به منظور تولید و پرورش ماهیان خاویاري
  • استفاده اصولی از منابع آب‌هاي طبیعی و نیمه‌طبیعی با توان تولید پایین
  • امکان بهره‌برداري بهینه از منابع آبی، آبگیرها و دریاچه‌هاي پشت سدها

ویژگی‌ها

  • سرعت در نصب و راه‌اندازي
  • امکان جابجایی و انتقال قفس‌ها به مکان دیگر
  • پائین بودن هزینه‌هاي اولیه نسبت به ساخت حوضچه
  • امکان ایجاد مزارع در واحدهاي بزرگ و کوچک
  • امکان پرورش ماهیان سالم
  • پائین بودن هزینه تولید در مقایسه با سایر روش‌ها

خدمات مشاوره

  • شناسایی منابع آبی و تعیین محل استقرار قفس
  • تعیین تراکم ، اندازه و تعداد بچه ماهی مورد نیاز
  • تعیین تعداد و مشخصات قفس‌هاي مورد نیاز
  • ارائه مشاوره در زمینه
  • نحوه انتقال و مراحل سازگاري بچه ماهیان به محیط جدید
  • چگونگی رعایت الزامات بهداشتی در مرحله انتقال
  • نحوه انبار کردن غذا
  • برآورد غذاي مورد نیاز و تعیین مقدار جیره روزانه
  • انجام بازدید در طی دوره پرورش
  • ارائه توصیه‌هاي کارشناسی

نکات فنی و اجرایی

  • نوع گونه : فیل ماهی
  • میانگین وزن اولیه فیل ماهی: 100 گرم
  • نوع سازه قفس : پلی اتیلنی یا لوله‌هاي داربستی
  • ارتفاع تور قفس: 2 تا 8 متر
  • اشکال قفس: استوانه‌اي به قطر 10 تا 20 متر مربع ، 5*5 تا 10*10 متر
  • درصد غذادهی روزانه 2 تا 2 درصد وزن بدن (بسته به دماي آب)
  • مقدار تولید: 14 تا 15 کیلوگرم در متر مکعب
  • میانگین وزن ماهی قابل برداشت 6 تا 8 کیلوگرم
  • طول دوره پرورش: 12 ماه (پس از یک توقف 24 ماهه در ابتداي دوره)

امیدواریم این مطلب به یافتن پاسخ برای پرسش خاویار چیست و دیگر اطلاعات تکمیلی در مورد این نوع از آبزیان مفید بوده باشد.