مسمومیت ماهی و راه های تشخیص عوامل و رفع آن

پرورش آبزیان بدون عارضه‌یابی مزرعه، موفق نخواهد بود

تشخیص عامل مسمومیت ماهی

تشخیص مسمومیت ماهی کاری مشکل و پیچیده است. زیرا ممکن است تلفات با تاخیر کشف شوند، لذا در زمان وقوع آلودگی از ماهی و آب نمونه‌برداری نشود. در این گونه موارد، تغییرات پاتو – آناتومیکی در ماهی به دلیل شروع تغییرات پس از مرگ مبهم می‌شوند و احتمال دارد عوامل مسمومیت‌زا توسط جریان آب از منطقه آلوده دور شده و با شرایط مسمومیت‌زا در اثر رخدادهای طبیعی به حالت معمولی برگشته باشند. لذا ضروری است که برای تعیین آسیب‌دیدگی ماهی و در صورت مناسب بودن بی‌مهرگان آبزی، از تمام اطلاعات قابل دستیابی روش‌های تجزیه‌ای ممکن و مربوط استفاده شود.

مطالعات تجزیه‌ای باید با:

  • ارزیابی عوامل ثبت شده قبلی که ممکن است بر تغییرات طبیعی تاثیر بگذارند.
  • تخلیه موادی که ممکن است اخیرا انجام شده باشد.
  • تجزیه‌های فیزیکو – شیمیایی و هیدروبیولوژیکی ضروری، آغاز گردد.
  • در صورت نیاز باید رسوبات کف، گیاهانی عالی و ماهیان نیز آزمایش گردند.
  • ارزیابی زیستی برای اندازه‌گیری سمیت شدید احتمالی آب، وسیله‌ای مهم در تشخیص مسمومیت ماهی است.
امنیت زیستی دامپزشکی

آزمایش در محل

در صورت مشاهده ماهیانی با رفتار غیرعادی یا در حال مرگ، باید کارهای مهم زیر در محل انجام شود:
الف: ناحیه‌ای که در آن ماهیان در حال مرگ یا با رفتار دگرگون دیده شده‌اند، مشخص گردد.
ب: تعدادی از ماهیان مبتلا یا در حال مرگ صید و هر چه سریع‌تر برای معاینات دامپزشکی ارسال شوند. برای نگهداری و یا حفظ آن‌ها از روش‌های تایید شده و قانونی استفاده شود.
پ: وضعیت جوامع زئوپلانکتون‌ها، فیتوپلانکتون‌ها و کفزی‌ها ثبت شوند.
ت: در موارد مسمومیت شدید، نمونه‌هایی از آب برای تجزیه هیدروشیمیایی (برخی از تجزیه‌ها و اندازه‌گیری‌ها از قبیل اکسیژن، دما، pH، کدورت، بو، رنگ و غیره باید در محل انجام شوند) و ارزیابی زیستی تهیه گردند.
ث:  نقشه‌ای از ناحیه آلوده (و در صورت اقتضاء نواحی اطراف) رسم شود و محل نمونه‌برداری از آب رسوبات ثبت گردد.
ج: آزمایش‌های انجام شده در محل، در یک فرم (در زیر نمونه‌ای ارایه شده است ) وارد شوند.
اگر شک بر این است که ماهیان احتمالا در اثر وارد شدن یا استفاده از مواد شیمیایی در محدوده آب‌های جاری، یا استخرها یا دریاچه‌ها تلف شده یا تغییر رفتار داده‌اند، باید اطلاعات دقیقی در مورد زمان و روش استعمال یا دفع و شیوه شناسایی نوع و مقدار آن‌ها اخذ گردد.

فهرست زیر مثالی برای اطلاعات ضروری جهت مستند کردن تحقیقات محلی در مورد عامل تغییرات ناگهانی در رفتار و یا مرگ ماهیان است:

  1. تاریخ، ساعت و مکان انجام تحقیقات.
  2. افرادی که در تحقیقات دخالت داشته اند.
  3. نام ونشانی خسارت دیده (ازقبیل صاحب مزرعه پرورش ماهی)
  4. اسم یا سایر مشخصات جریان آب یا مخزنی که ماهیان در آن تلف شده اند.
  5. گونه ها و سن ماهیان موجود در جریان آبی یا منبع آلوده شده.
  6. تعداد، گونه و سن ماهیان تلف شده.
  7. نشانیهای درمانگاهی و تغییرات درشت بینی در ماهیانی که شیوه رفتار آنها تغییر کرده است.
  8. وضعیت کنونی بهداشت ماهیان در جریان یا مخزن آب مورد مطالعه
  9. وضعیت زئوپلانکتونها کشته شده اند     بلی       خیر
  10. وضعیت فیتوپلانکتونها کشته شده اند    بلی       خیر
  11. وضعیت کفزیها                           کشته شده اند    بلی       خیر
  12. وضعیت گیاهان آبزی            کشته شده اند    بلی       خیر
  13. منابع احتمالی آلودگی که ممکن است در تلفات ماهی دخالت داشته باشند.
  14. تخمین زدن حدود جغرافیایی ضایعه (طول ناحیه آب جاری یا مخزن آلوده).
  15. وزن کل هر یک از گونه های تلف شده ماهی.
  16. مکان و زمان نمونه برداری، توصیف نمونه ها و هدف از نمونه برداری آب.
  17. رسوبات.
  18. پریفیتنون ها.
  19. ماهی برای معاینه از گروههای زیر:
  20. اخیرا تلف شده
  21. دارای نشانیهای درمانگاهی
  22. بدون نشانیهای مسمومیت یا بیماری
  23. اندازه گیری کیفیت آب در محل ( شامل دما،PH ، رنگ، کدورت، بو، غلظت اکسیژن محلول و غلظت آمونیاک آب).
  24. نظر شرکت کنندگان در تحقیقات محلی در مورد عامل ضایعه.
  25. امضاء شرکت کنندگان در تحقیقات محلی.

اگر تصور بر این است که ماهیان در اثر استفاده از موادشیمیایی در مجاورت آب یا مخزن (از قبیل آفت‌کش‌ها) تلف شده‌اند، اطلاعات زیر نیز باید به گزارش تحقیقات محلی پیوست شوند:

  1. تاریخ و ساعت درمان کشت و زرع.
  2. ماده شیمیایی استعمال شده (نام تجاری، نام و میزان ماده موثر، میزان استفاده و غلظت.
  3. روش استعمال.
  4. شناسایی ماده شیمیایی در خاک و نوع کشت درمان شده، سطح زیر کشت محصول درمان شده، فاصله از آب جاری با مخزن، محل جوی‌های تخلیه مزرعه به آب سطح.
  5. اسم و نشانی کارفرمای افرادی که درمان را انجام داده‌اند.
  6. شرایط آب و هوای غالب در هنگام درمان (جهت و سرعت باد، بارندگی، ابری بودن) و میزان بارندگی در فاصله بین استعمال ماده شیمیایی و مرگ ماهیان.
  7. نقشه: کروکی محل، ناحیه تلف شده ماهیان و مکان‌های نمونه‌برداری از آب را نشان می‌دهند.

آزمایش‌های هیدروشیمیایی

انتخاب محل مناسب و روش درست نمونه‌برداری، پیش‌نیازهای اصلی یک تشخیص موفق هستند. لذا باید مورد توجه حداکثری قرار گیرند. مکان‌های نمونه‌برداری از آب‌های جاری باید به شرح زیر پخش شوند:

  1. در محل سانحه، در جایی که ماهیان مرده‌اند یا در حال تلف شدن هستند یا رفتار غیرطبیعی نشان می‌دهند.
  2. بالا دست محل سانحه
  3. 50 تا 100 متر به طرف پایین، از محل منبع (منابع) احتمالی آلودگی
  4. در محل تلاقی منبع آلودگی با آب جاری ماهی دار
  5. 30 تا 50 متر بالاتر از منبع احتمالی آلودگی
  6. پایین‌تر از محل سانحه: در جایی که اولین نشانی‌های رفتار غیرعادی ماهیان مشاهده شده است.
  7. مکان‌های نمونه‌برداری در پایین دست محل سانحه باید پس از محاسبه تعین گردندا
  8. اگر تاخیری در رسیدن به محل رخ دهد، جلوترین ناحیه آلوده می‌تواند بر مبنای زمان تخلیه آلاینده احتمالی و سرعت جریان آب محاسبه گردد.
آزمایشهای هیدروشیمیایی
نمونه های آب
شکل 6 : بطری جابه‌جا شونده هر بار چک برای نمونه برداری از آب به منظور تعیین غلظت اکسیژن محلول

نمونه‌های آب

  1. محل نمونه‌برداری از آب مخازن استخرهای پرورش ماهی باید براساس وضعیت اختصاصی هر یک از آن‌ها تعیین گردد. در برخی از موارد باید از اعماق مختلف بدنه آب نمونه‌برداری شود
  2. وسایل ویژه نمونه‌برداری (از قبیل بطری، شکل 6) برای نمونه‌برداری از اعمال مختلف آب و همچنین درست در بالای بستر آب به‌کار می‌روند.
  3. نمونه‌ها باید در درون بطری‌های تمیز یک تا دو لیتری ریخته شوند. توصیه نمی‌شود که بطری‌ها از آّب نزدیک سواحل کناره‌ها پر شوند. معمولا نمونه‌ها از فاصله یک تا دو متری لبه آب برداشته می‌شوند.
  4. برای جلوگیری از ورود لجن و رسوبات، باید نمونه‌برداری از آب نزدیک بستر با احتیاط انجام شود.
  5. برای نیل به بیشترین دقت در تجزیه و تحلیل و مفید بودن اطلاعات، باید حتی‌المقدور زمان بین نمونه‌برداری و تجزیه به حداقل رسانده شود.
  6. حمل نمونه‌ها در محفظه‌های دارای عایق حرارتی، مطلوب است.
  7. در آزمایشگاه، نمونه‌ها باید در یخچال و دمای 3 تا 4 درجه سانتیگراد نگهداری شوند. اما ممکن است این روش‌ها برای اطمینان از پایداری و برخی از متغیرهای آب کافی نباشند. در این گونه موارد، باید پس از جمع‌آوری، نمونه‌ها هر چه زودتر تجزیه شده یا با مقدار کمی ماده نگهدارنده پایدار شوند.

تجزیه شیمیایی بنیادین آب شامل تعیین رنگ، بو، pH، ظرفیت اسیدی (قلیاییت)، غلظت اکسیژن محلول، نیاز شیمیایی به اکسیژن (COD)، نیاز بیوشیمیایی به اکسیژن (BOD)، آمونیاک، نیتریت‌ها، نیترات‌ها، فسفات‌ها و فسفر کل است. هدف از این کار کسب اطلاعات شیمیایی است که همواره با اطلاعات سم‌شناختی، عوامل مرگ و میر یا آسیب‌دیدگی ماهیان را شناسایی کنند. کنش و واکنش‌های احتمالی نیز باید در نظر گرفته شوند.
سمیت مواد شیمیایی و فرآورده‌های مختلف برای ماهی و بی‌مهرگان آبزی تحت تاثیر مشخصات کیفی آب قرار می‌گیرند.

جدول 3 : نگهداری و تیمار نمونه‌های آب

متغیر مورد نیاز نگهدارنده (مقدار در هر یک لیتر نمونه) شیوه تیمار نمونه
دما در حین نمونه‌برداری اندازه‌گیری کنید.
رنگ 1- در حین نمونه‌برداری تعیین کنید 2-برای تعیین در مدت 24 ساعت، در دمای 4 درجه سانتیگراد نگه دارید.
شفافیت 1- در حین نمونه‌برداری تعیین کنید (تعیین صحرایی) 2- در مدت 24 ساعت تعیین کنید (تعیین آزمایشگاهی)
بو برخی از بوها (از قبیل کلروفنول) را در حین نمونه‌برداری و سایرین را حداکثر در مدت 24 ساعت شناسایی کنید.
ظرفیت اکسیژن 2- در حین نمونه‌برداری تعیین کنید. 3- در بطری مخصوص اندازه‌گیری اکسیژن نمونه‌برداری و در مدت 24 ساعت تعیین کنید.
اکسیژن محلول (اگرپروب اندازه‌گیری اکسیژن محلول مورد استفاده قرار نگرفته است) در بطری اکسیژن نمونه بگیرید و پس از نمونه‌برداری تثبیت (fix) کنید.
نیاز شیمیایی به اکسیژن  CODcr وCODmn الف) یک میلی‌لیتر H2SO4  ب) در دمای c 4 نگهداری کنید هر چه زودتر پس از نمونه‌برداری و حداکثر در مدت 24 ساعت تعیین کنید.
نیاز بیوشیمیایی به اکسیژن در دمای 4c نگهداری کنید در مدت 24 ساعت انجام دهید
آمونیاک الف) یک میلی‌لیتر  H2SO4 ب) سه میلی‌لیتر  CHCL3 1- در حین نمونه‌برداری تعیین کنید. 2- در دمای c˚4 نگهداری و در مدت 24 ساعت تعیین کنید. 3- پس از اضافه کردن ماده نگهدارنده، تعیین کنید.
نیترات‌ها و نیتریت‌ها الف) یک میلی‌لیتر H2SO4 1- در روز نمونه‌برداری تعیین کنید. 2-در دمای c˚4 نگهداری و در مدت 24 ساعت تعیین
کلر در بطری قهوه‌ای رنگ جمع‌آوری و بلافاصله پس از نمونه‌برداری تعیین کنید.
سیانیدها با اضافه کردن NaOH جامد pH را حداقل به 11 برسانید. بلافاصله یا حداکثر طی چند ساعت پس از نمونه‌برداری تعیین کنید.
مس، روی 5 میلی‌لیتر از HNO3 در صورتی که نمونه دارای سیانیدها باشد، نمی‌توان با اضافه کردن مواد نگهدارنده نگهداری کرد.
آهن (کامل) 5 میلی‌لیتر از  HNO3 بطری‌های نمونه‌برداری باید کاملا پر شوند. نمونه‌ها از تماس با هوا محافظت شوند.
فنول‌ها مقدار لازم   NaOH اضافه کرده تا pH نمونه به 11 برسد (حدود 4 گرم در لیتر) 1- در مدت 24 ساعت تعیین کنید. 2- پس از اضافه کردن ماده نگهدارنده، تعیین کنید. 3- در صورتی که میزان فنول بیشتر از 150 میلی‌گرم در لیتر باشد، نیازی به افزودن نگهدارنده فنول نیست.
کاهش‌دهنده‌های کشش

سطحی

آنیون فعال

کاتیون فعال

غیر یونی

3 میلی‌لیتر CHCL3 در بطری‌های شیشه‌ای جمع‌آوری و در مدت 24 ساعت تعیین کنید.
نفت و فرآورده‌های آن بسته به وضعیت آلودگی، حجم نمونه از یک تا 5 لیتر است. از بطری‌های شیشه‌ای استفاده کنید (هرگز از بطری‌های پلاستیکی استفاده نکنید). از نمونه‌برداری از لایه سطحی اجتناب کنید هر چه سریع‌تر آزمایشات را انجام دهید.

بررسی شیمی آب در محل و طی تحقیقات صحرایی یا در آزمایشگاه انجام می‌شود.
یک آزمایشگاه شیمیایی قابل حمل می‌تواند برای تجزیه صحرایی مورد استفاده قرار گیرد.
برخی از این کیت‌های قابل حمل دارای تجهیزات و مواد لازم برای اندازه‌گیری کدورت آب با استفاده از صفحه سکچی، غلظت اکسیژن محلول، PH، قلیاییت، آمونیاک و فسفات هستند.
غلظت فلزات موجود در آب به‌وسیله گسترده‌سنجی جذب اتمی (AAS) اندازه‌گیری می‌شوند.
از رنگ‌نگاری گازی و یا مایع برای تعیین ترکیبات آلی از قبیل ماده موثر آفت‌کش‌ها، سورفکتانت‌ها، رنگ‌های آلی و PCBها استفاده می‌شود.