انواع خاویار
خاویار چیست ، سوال اصلیای است که در طول این مطلب به آن جواب داده خواهد شد و در ضمن به انواع شیوههای پرورش این نوع از ماهی نیز اشاره خواهد شد.
- تاس ماهی ایرانی، روسی و شیپ
- فیل ماهی Beluga
- ازون برون Sevruga
- خاویار طلایی تاسماهی ایرانی و روس Almas (Gold)
- خاویار فشرده Pressed
مصرف خاویار:
- از ظروف استیل استفاده نکنید
- در خوردن خاویار به یک قاشق سر خالی در هر وعده اکتفا کنید
- به همراه خاویار کمی شیرینی میل کنید
- در هنگام خوردن خاویار از سبزیجات معطر غافل نشوید (طعم گس آن برای بعضی افراد بسیار دوست داشتنی و جذاب است)
- خاویار یک اشتهاآور ویژه است
- انواع خاویار را تست کنید
طریقه نگهداری خاویار:
- در جای سرد و خنک نگهداری کنید
- تمام خاویار موجود در یک بسته را مصرف کنید
با کیفیتترین خاویار ایران
- فیل ماهی یا بلوگا
- کالوگا (البته بلوگا و کالوگا هر دو از خانواده تاس ماهیان هستند)
ویژگیهای پرورشی ماهیان خاویاری در ایران
گــــونه | وزن به ســال بر کیلو گرم | وزن مولد
ماده kg |
سن بلوغ
ماده سال |
نسبت خاویار به وزن بدن
به درصد |
قطر تخـمک mm | تعداد تخمک در گرم | ||
اول | دوم | سوم | ||||||
فیـل ماهی
Huso huso |
≥1 | 4 | ≥9 | 35≥ | 8-10 | 14-18 | 3-3/4 | 46-54 |
تاسـماهی ایرانی یا قرهبرون
Acipenser persicus |
0/35 | 1 | 3 | 14 | 9-12 | 12-15 | 2/7-2/9 | 61-69 |
تاسماهی روسی یا چالباش
Acipenser gueldenstaedti |
0/6 | 1/5 | 4 | 15 | 8-10 | 14-16 | 2/8-3 | 60-65 |
شــیپ
Acipenser nudiventris |
0/4 | 1/5 | 3/5 | 12 | 6-8 | 13-16 | 2/7-2/9 | 67-74 |
ازونبرون
Acipenser stellatus |
0/4 | 1/5 | 4 | 10 | 5-7 | 12-14 | 2/6-2/7 | 78-84 |
استـرلیاد
Acipenser ruthenus |
0/2 | 0/6 | 1 | 1 | 3-4 | 9-12 | 2-2/1 | 88-98 |
سیبري
Acipenser baeri |
0/6 | 2 | 4 | 7 | 4-5 | 11-13 | 2/6-2/7 | 75-80 |
دو رگه بستر
(فیلماهی ماده + استرلیاد نر) |
0/4 | 2 | 5 | 8 | 4-5 | 13-16 | 2/7-2/9 | 65-75 |
مراحل تکثیر مصنوعی و تولید بچه ماهی از مولدین خاویاري به روش زنده
- پرورش ماهیان خاویاري
- مولد سازي
- بررسی اندوسکوپی
- جراحی و نمونهبرداري گناد (غدد جنسی)
- بررسی میکروسکوپی گناد
- نمونهگیري تخمک
- برش تخمک و محاسبه شاخص GV
- بررسی شاخصهاي خونی و هورمونی
- تزریق هورمون
- انتقال مولدین بر روي میز جراحی
- استحصال تخمک بدون کشتن مولدین ماده
- اسپرمگیري از مولدین نر
- لقاح مصنوعی
- انکوباسیون و تقسیمات سلولی
- تولید و پرورش لارو و بچه ماهی
- برگشت مجدد مولد به سیستم پرورش و تکثیر
- باز کردن محوطه شکمی و حذف مولد از چرخه حیات
- میکرو سزارین یا ریز برش مجراي تخم بر
- تخلیه تخمک
- تخمکگیري پس از میکرو سزارین
- تخلیه کامل محوطه شکمی مولد ماده
- بازگشت به سیستم پرورش
مدیریت بهداشتی مزارع پرورشی ماهیان خاویاري
الف– اصول بهداشتی احداث مزارع پرورشی
- انتخاب مکان مناسب
- احداث مزرعه پرورشی
- ساخت حوضچههاي پرورشی بر اساس استانداردهاي بهداشتی
- احداث کانالهاي انتقال آب
- ایجاد آزمایشگاه بررسی عوامل بیماریزا
- ساخت حوضچههاي قرنطینه
- احداث استخرهاي رسوبگیر
- ساخت سالن غذاسازي و انبار نگهداري غذاي استاندارد
- تعبیه چاهکهاي ضدعفونی در مسیر ورودي مزارع پرورشی
ب– اصول بهداشتی پرورش ماهیان خاویاري
- تأمین ماهیان سالم جهت پرورش
- قرنطینه ماهیان معرفی شده به مزرعه پرورشی
- مدیریت عوامل محیطی استرسزا
- انتقال مناسب ماهیان
- کنترل و حذف عوامل بیماریزا
- مقاومسازي ماهیان پرورشی در مقابل عوامل بیماریزا
- تهیه شناسنامه بهداشتی ماهیان پرورشی
- استفاده از متخصصین بهداشت آبزیان
در ادامه مبحث خاویار چیست و دیگر توضیحات مربوط به این نوع از آبزیان باید گفت که پرورش ماهی خاویاري در قفس در منابع آبی (آبگیرها و دریاچهها) شامل چه مواردی میشود.
مزایا
- عدم نیاز به مصرف انرژي
- دارا بودن فنآوري ساده و آسان
- رفع مشکل اراضی و آب به منظور تولید و پرورش ماهیان خاویاري
- استفاده اصولی از منابع آبهاي طبیعی و نیمهطبیعی با توان تولید پایین
- امکان بهرهبرداري بهینه از منابع آبی، آبگیرها و دریاچههاي پشت سدها
ویژگیها
- سرعت در نصب و راهاندازي
- امکان جابجایی و انتقال قفسها به مکان دیگر
- پائین بودن هزینههاي اولیه نسبت به ساخت حوضچه
- امکان ایجاد مزارع در واحدهاي بزرگ و کوچک
- امکان پرورش ماهیان سالم
- پائین بودن هزینه تولید در مقایسه با سایر روشها
خدمات مشاوره
- شناسایی منابع آبی و تعیین محل استقرار قفس
- تعیین تراکم ، اندازه و تعداد بچه ماهی مورد نیاز
- تعیین تعداد و مشخصات قفسهاي مورد نیاز
- ارائه مشاوره در زمینه
- نحوه انتقال و مراحل سازگاري بچه ماهیان به محیط جدید
- چگونگی رعایت الزامات بهداشتی در مرحله انتقال
- نحوه انبار کردن غذا
- برآورد غذاي مورد نیاز و تعیین مقدار جیره روزانه
- انجام بازدید در طی دوره پرورش
- ارائه توصیههاي کارشناسی
نکات فنی و اجرایی
- نوع گونه : فیل ماهی
- میانگین وزن اولیه فیل ماهی: 100 گرم
- نوع سازه قفس : پلی اتیلنی یا لولههاي داربستی
- ارتفاع تور قفس: 2 تا 8 متر
- اشکال قفس: استوانهاي به قطر 10 تا 20 متر مربع ، 5*5 تا 10*10 متر
- درصد غذادهی روزانه 2 تا 2 درصد وزن بدن (بسته به دماي آب)
- مقدار تولید: 14 تا 15 کیلوگرم در متر مکعب
- میانگین وزن ماهی قابل برداشت 6 تا 8 کیلوگرم
- طول دوره پرورش: 12 ماه (پس از یک توقف 24 ماهه در ابتداي دوره)
امیدواریم این مطلب به یافتن پاسخ برای پرسش خاویار چیست و دیگر اطلاعات تکمیلی در مورد این نوع از آبزیان مفید بوده باشد.